In memoriam Jan van Setten

Het bericht van zijn familie dat hun meest geliefde bruistablet, enorme bikkel, beste vader en opa op 64-jarige leeftijd was overleden, kwam keihard binnen. Ook al wisten we dat hij ernstig ziek was, het was en is nauwelijks te geloven, dat zo’n unieke persoonlijkheid als Jan niet meer in ons midden is.

Allereerst wens ik zijn gezin, familie en vrienden veel sterkte en de kracht om dit enorme gemis te kunnen dragen. Maar niet alleen zij gaan Jan enorm missen. De lieve en aimabele vriend en collega die hij was, was geliefd bij ontelbaar veel mensen. De geboren Rotterdammer Jan (“Je ken dat niet meer horen”) heeft in twintig jaar tijd een fanclub opgebouwd waar menig popartiest jaloers op zou zijn. Op de eerste plaats dankzij zijn energieke, inspirerende en humorvolle presentaties, waarin hij veel praktische inzichten met zijn publiek deelde. Maar zeker ook door zijn warme en innemende persoonlijkheid en zijn aanstekelijke enthousiasme.

 

Meer dan twintig jaar geleden ontmoette ik Jan voor het eerst. De directie van een grote scheepswerf zocht iemand om hun heisessie in goede banen te leiden. Hans Janssen, oprichter van DenkProducties, bood daarvoor twee opties: een managementdeskundige met mooie directe Rotterdamse humor en een marketingexpert met wat meer droge Brabantse humor. De directeur vroeg of hij ze ook allebei kon krijgen en zo geschiedde. Enkele dagen voor die heisessie spraken we af in een Van der Valk. Daarna leerden we elkaar pas echt goed kennen tijdens de driedaagse heisessie in het Drentse Uffelte. Jan en ik bleken eenzelfde kijk te hebben op het leven, op werk en op mensen.

 

Die kennismaking mondde uit in een hechte vriendschap en in het samen geven van presentaties en seminars, waaronder het eendaagse programma ‘De Klantenfluisteraars’, onder de vlag van DenkProducties. Daarbij bleken wij elkaar perfect aan te vullen. Zo beheerste Jan de kunst van het improviseren als geen ander en was hij een meester in de interactie met zijn publiek. Zelf was ik meer van de structuur, iets waar Jan niet echt in uitblonk. Met de hem zo kenmerkende zelfspot zei hij meer dan eens tegen een zaal: “Er zit structuur in mijn verhaal, maar je moet wel erg je best doen om die te ontdekken”. Ik leerde in die tientallen sessies veel van Jan, hij van mij, zei hij vaak.

 

Jan bleek naast een topspreker ook een begenadigd auteur te zijn. Hij schreef meerdere bestsellers, waaronder het boek ‘Hoe krijg ik ze zover?’ Die titel schopte het zelfs tot nominatie voor Het Beste Managementboek van dat jaar. Helaas won Jan die titel niet. Volgens de jury omdat in het boek niet was aangegeven welke bronnen er zoal gebruikt waren, terwijl ook de literatuurlijst ontbrak. Jans’ reactie was er één zoals alleen hij die had kunnen geven: “Dat klopt, dat is juist zo knap, ik heb alles zelf bedacht”.

Dat Jan een taalkunstenaar was is in hart en nieren is ook af te lezen aan de knappe woordspelingen en uitdrukkingen waarmee hij de Nederlandse taal verrijkte, zoals:
‘Dansen met je klanten in plaats van sleuren door te zeuren’ (over klantgerichtheid).
‘Kill them with love’ (over hoe om te gaan met weerstand).
‘Ga nooit vreemd met jezelf’(over het belang van integer zijn).

 

Zakelijk Nederland gaat een inspirator missen die altijd positief was, optimisme uitstraalde en het werkgeluk van ontelbaar veel managers en professionals heeft vergroot. Het voelt voor ons allemaal als buitengewoon oneerlijk als iemand die zo van het leven genoot, daar veel te jong afscheid van moet nemen. Maar daar hoorde je Jan niet over. Niets is zo democratisch als een levensbedreigende ziekte, zei hij dan. Dat kan namelijk iedereen overkomen. Zelfs zijn humor leed niet onder zijn ziekte. Menigmaal vroeg hij een zaal “Wie van jullie weet 100% zeker dat hij er morgen nog is?” Als niemand dan een hand opstak zei Jan met een big smile: “Nou ik wel, want mijn artsen hebben gezegd dat ik nog zes maanden heb”.
Jan, in die meer dan twintig jaar vriendschap heb ik veel van je geleerd, van je genoten en van je gehouden. Je hebt mij en velen met mij geïnspireerd. Nu is de tijd gekomen om ze daarboven gek te maken. Breng ze daar in hemelse sferen. Ik weet zeker dat dat een succes wordt, want dat is je hier beneden ook gelukt. Dankjewel lieve vriend!

 

P.S.
De familie van Jan heeft zaterdag 30 november jl. in besloten kring afscheid van hem genomen. Zijn vrienden Remco Claassen, Richard de Hoop, Jaap Bressers, Niek van den Adel, Sharon Kroes en ikzelf gaan Jan een eerbetoon brengen aan de hand van de beste lessen die we van hem hebben geleerd. De organisatie en presentatie van dat theaterprogramma is in handen van zijn vrienden Hans Janssen, Remy Gieling en Maurits Ouweneel. Dit Tribute voor Jan van Setten vindt plaats op zaterdag 14 december a.s. om 10.30 uur in het Atrium van AFAS Leusden.

 

Kaarten voor deze bijeenkomst zijn niet meer verkrijgbaar, maar via de site www.janvansetten.nl kun je op dat tijdstip die dag live getuige zijn van de hommage aan onze grote vriend Jan.